Ketahui Tanda Kulit Rosak Akibat Matahari dan Cara Merawatnya

Adakah anda seorang yang prihatin terhadap masalah kedutan, bintik hitam, dan kulit yang kasar dan keras?

masalah bintik hitam akibat matahari
Masalah bintik hitam (age spot) penuaan

 

matahari menyebabkan muka berkedut dan tua
Masalah kedutan (wrinkles)

 

Usah bimbang lagi, dengan hanya mengikuti beberapa panduan mudah dari Yayasan Kanser Kulit ini anda boleh perbaiki kulit wajah anda malahan reverse semula tanda-tanda penuaan kulit yang sedang anda hadapi! Katanya lagi, sebenarnya 90 peratus masalah kulit ini adalah disebabkan oleh radiasi oleh sinaran cahaya matahari.

 

Tahukah anda?

 

Jika anda terlalu terdedah kepada radiasi ultraviolet (UV) bahaya dari matahari juga boleh mengakibatkan kanser kulit dan precancers seperti keratoses actinic (AKs).

kanser kulit

Namun, kerana kerosakan matahari terjadi terkumpul dari masa ke masa, tidak pernah terlambat untuk memulakan rejim penjagaan muka terhadap perlindungan matahari.

 

Walaupun kebanyakan orang tahu cukup memakai pelindung matahari ketika matahari mengecil, “Melindungi kulit anda dari matahari tidak berakhir dengan bulan-bulan musim panas,” kata Deborah S. Sarnoff, MD, ahli dermatologi New York City dan jurubicara pendidikan untuk The Skin Yayasan Kanser. “Dengan melindungi perlindungan matahari dengan teliti sepanjang tahun, anda boleh menghalang kerosakan matahari dan mungkin membalikkan beberapa kerosakan yang telah dilakukan.”

 

Ikuti 6 Langkah Ini Untuk Mengembalikan Wajah Remaja Anda dan Kulit Yang Lebih Sihat

 

  1. Gunakan pelindung matahari dengan SPF sebanyak 15 atau lebih tinggi. Cahaya matahari adalah salah satu kunci untuk berseri, kulit kelihatan muda. Penggunaan harian mungkin lebih rendah risiko kanser kulit anda. Dengan mengurangkan pendedahan harian anda, pelindung matahari membolehkan kulit anda menyembuhkan dan sistem imun anda peluang untuk membaiki kerosakan yang ada.
  2. Agen Pengelupasan. Peningkatan stratum corneum (lapisan sel kulit mati, yang paling teruk) boleh menjadikan kulit kelihatan licin dan tidak rata. Juga, sisa-sisa produk penyamakan diri boleh mengumpul di kawasan yang biasanya kering (seperti siku), menyebabkan kulit kehilangan kilauannya dan kelihatan “kotor.” Loofah, scrub, asid alpha hydroxy (AHA) * pembersih, dan kit microdermabrasion rumah (di mana kristal kecil disembur pada kulit) boleh mengeluarkan sel-sel kulit mati, menjadikan kulit kelihatan licin.
  3. Kaedah Bleaching. Anda boleh bleach bintik hitam ini di wajah anda. Pemerah kulit tidak benar-benar menjadikan kulit putih; ia hanya membantu untuk meringankan akumulasi warna yang tidak diingini. Dr. Sarnoff mengesyorkan menggunakan produk di kaunter yang mengandungi asid kojik dalam kombinasi dengan hydroquinone, Retin-A *, dan krim steroid ringan, yang berguna untuk warna coklat yang keras kepala dan perubahan warna coklat terang.
  4. Kekalkan Kulit Sentiasa Hidrat. Pendedahan musim panas kepada matahari, klorin, dan air garam dapat mengeringkan kulit anda – walaupun tumit kaki anda boleh terjejas. Cuba tangan dan krim badan, dan, untuk tumit, krim kaki pelembab. Pelembap dengan AHA atau serum muka dengan asid hyaluronik boleh memancarkan kulit kering di sekeliling mata, menjadikan kulit dengan serta-merta kelihatan kurang berkedut. Penggunaan yang berterusan boleh membantu merangsang pengeluaran kolagen baru, protein yang membantu memberikan tekstur dan penampilan kulit.
  5. Cuba diod pemancar cahaya (LED). Diod pemancar cahaya (LED) adalah sumber cahaya elektronik, dan beberapa unit rumah tersedia. Dr Sarnoff mengesyorkan LED tenaga rendah yang dipanggil berjenama Tanda, yang boleh membantu mempromosikan pengeluaran kolagen, mengurangkan garis halus dan kedut, dan memperbaiki jerawat.
  6. Lawati pakar dermatologi. Rawatan laser profesional boleh memperbaiki segala-galanya dari blotchiness dan perubahan warna kepada kedut. Terapi fotodinamik – laser atau cahaya berdenyut sengit (IPL) yang disatukan dengan penyelesaian topikal yang dikenali sebagai Levulan (asid aminolevulinic) – boleh menghilangkan keratosin yang bertindak bersisik dari kulit anda.

 

* Produk ini boleh meningkatkan sensitiviti kulit anda ke matahari. Gunakan dengan berhati-hati! Setiap kulit kita adalah tidak sama. Pastikan anda kenal kulit wajah anda sebelum mencuba mana-mana produk.

 

Sejak tahun 2013, kami menjumpai pelbagai masalah kulit daripada pengguna DMS 360. Masalah penuaan-kulit kasar-melasma dan muka tua sebelum usia merupakan masalah yang biasa ditemui.

 

Ramai tidak mengambil berat akan penjagaan muka dan kepentingan SPF dalam rutin harian mereka. Akhirnya kulit kelihatan tidak berseri dan kusam, mula naik bintik-bintik hitam dan wajah tampak kasar dan tua.

 

Oleh sebab itulah kami sangat menitik beratkan penjagaan wajah dengan foundation sunblock kami. Bukan itu sahaja, krim siang kami juga dilengkapi dengan SPF tinggi. Cukup untuk perlindungan kulit dari sinaran bahaya matahari.

 

Terdapat 3 jenis Foundation DMS360 yang boleh anda cuba, dari natural ke seakan mekap namun cukup berkesan bagi melindungi wajah sambil melembapkan wajah anda.

 

beza kaler foundation dms360

 

Packaging terkini.

foundation dms360 4d ultra hd
Natural Look – Pinkish White Glowing Skin
foundation dms360 cc hybrid
CC Cream Gives Natural As in Mekap Look and Glamorous
foundation dms360
5D – White Beige Menjadikan Wajah Putih Gebu

 

Set asas DMS pula terdapat 2 jenis, iaitu DMS360 Rescue untuk semua peringkat umur dan boleh dipakai seawal 12 tahun, manakala set asas Glowing Speed Galatica digalakkan bagi wanita berusia 28 tahun ke atas atau sudah pun mempunyai masalah penuaan yang serius di usia muda.

 

kelebihan set asas dms360 rescue

ori dan fake dms360

kelebihan set asas glowing speed

ori dan fake glowing speed

 

Antara Testimoni Pengguna DMS360 Yang Mempunyai Masalah Penuaan – Jeragat/ Bintik Hitam – Kulit Kasar Dan Kering

 

testimoni masalah penuaan jeragat bintik hitam

testimoni masalah penuaan jeragat bintik hitam

testimoni masalah penuaan jeragat bintik hitam

testimoni masalah penuaan jeragat bintik hitam

 

32 thoughts on “Ketahui Tanda Kulit Rosak Akibat Matahari dan Cara Merawatnya

  1. bagusnya ada produk. selamat yang dapat bantu orang lain.. syukurlah muka saya taklah perlu rawatan sangat sebab tak teruk mana..

    1. alhamdulillah, entri ni tuk awareness, muka tak teruk tu bagus macam saya juga. tetapi kalau muka kusam, nampak lebih tua ini juga adalah kesan tak jaga muka dari sinar uv matahari 🙂 hari2 mesti wajib pakai sunblock atau sunscreen

  2. Betul tu, ramai lagi yang tak sedar betapa penting SPF dalam skincare harian, terutama kita yang tinggal di negara yang sentiasa panas terik ni. Saya sendiri pernah abaikan dan kulit jadi teruk sangat, sekarang dah sedar, mesti cari produk yang ada SPF, kalau tak ada pun sunscreen memang takkan lupa untuk pakai.

    1. samalah kita cik mira. semoga lepas ni hari2 kita ingatkan diri tuk pakai sunblock atau sunscreen tuk protect wajah kita dari UV jahat

  3. erm seram pulak tengok gambar first tu lagi-lagi BBL lelaki yang boleh kata kerap jugak expose dengan matahari direct ni. produk ni nampak macam bagus untuk orang macam saya. yelah macam orang kata, mencegah lebih baik dari merawat. betul tak

    1. mencegas is better. lelaki ke perempuan ke semua sama je bab penjagaan wajah ni. sunblock tak semestinya foundation je banyak lagi yang kaum adam boleh pakai tanpa nampak macam bermekap. perempuan biasalah lebih suka yang bermekap ni kan. pilih sunscreen SPF50 sebab rasanya lelaki ni pun memang hari2 berjemur hehe

  4. Selalu sangat muka saya sunburn bila buat mcm2 aktiviti luar & muka saya juga kadang2 saya malas nak jaga, lepas tu terus naik jerawat banyak gila. Lepas tu baru nak insaf jaga kulit muka. Alhamdulillah skrg dah elok sikit. First time tahu pasal produk ni, in shaa Allah akan cuba lepas ni. Terima kasih share 🙂

    1. samalah bukan awak je khairil. saya dulu pun langsung tak pakai apa2, naked face je. tala muka hari2 berpanas. now dah anak 4 baru lah nak ada kesedaran. sekarang ni suka brand yang bila pakai tak nampak sangat bermekap sebab memang tak biasa. so keep natural look but ada protection menentang UV!

  5. Airah memang pentingkan penggunaan spf ni sebab nak elakkan masalah kulit yang teruk.baca feedback pengguna produk ni best juga

    1. ye airah, tidak kiralah apa brand SPF produk kita asalkan kita pakai. dan kalau boleh buat kajian dulu before membeli. barulah syiok kan. analysis gitu. kepentingan sunblock rupanya sangat lah penting kalau kita nak wajah yang cantik dan sentiasa muda

  6. Penjagaan wajah setiap hari suatu kemestian bg setiap wanita walaupun sudah berusia wajah tetap mesti diberi keutamaan agar wajah npk segar setiap hari.

  7. betul tu…matahari skrg sangat bahaya utk kulit…memang wajib la pakai pelindung kulit..seram tgk gambar2 kat atas tu…tapi berubah habis lps pakai produk ni.

  8. Memang bagus penggunaan SPF ni untuk muka sebab ia melindungi kulit kita daripada sinar uv. Saya dulu xpakai sunscreen sekarang dah pakai sejak tahu kepentingan sunscreen selalu pakai

  9. SPF memang penting dalam skincare kita sebab kulit kita banyak terdedah dengan sinaran UV matahari yg bahaya. kena start sekarang jgn dah lambat nanti baru terkial2 nak pakai spf.

  10. Kita punyai kulit yang normal dah sekarang. Cuma kdng kala mslh dari kecik yang tak dapat diatasi sngt, kulit tak sekata.
    Best kalau dapat kulit yang cantik, bersih, berseri..

  11. Terima kasih di atas perkongsian ini. Memang bagus bila ada peringatan sebegini agar kita semua sedar dan menjaga kesihatan diri memasing. Mudahan akan memberi manfaat kepada khalayak.

  12. Yea betul tu.. kalua nak keluar kena pakai sunblock yang ada spf tinggi untuk melindungi kulit kita dari cahaya matahari dan ultraviolet yang merbahaya.. TB tak jaga kulit masa mengandung.. takut nak pakai krim2 apa sebab takut effect pada kandungan.. so masa keluar rumah selama 9 bulan la tak pakai pelindung kulit.. penyudahnya jeragat naik.. huwaaa.. ni nak repair balik.. haha

  13. Memang penting jaga kulit wajah agar npk segar and glowing, kulit muka kak mmg jenis kulit kering jd guna pelembap yg sesuai dgn kulit wajah

    1. sama la kak.. dulu jenis kulit kering sampai menggelupas. now tak lagi. bila dah rajin study macam2 produk dan kecantikan kulit. air masak pun rajin tau

  14. Spf penting untuk melindungi kulit. Even duduk dalam rumah pon siang hari still ada cahaya, mmg ena akan pakai sunprotector. Takut hai kulit cepat kedut dari usia sebenar.

  15. Yana amalkan 3 perkara je from your list. Wearing sunblock, making sure face is moist and also scrubbing the dead skin. So far it has kept the skin healthy enough.. Probably need to start visiting the dermatologist too

Comments are closed.